Vestibule of the Casa convalesencia, Barcelona

32 votos
Tomada el 28/03/13
The Casa de Convalescència, one of the last great works of Catalan Modernism, forms part of the complex of the Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. The complex was designed in the late 19th century to alleviate the shortage of hospital space in Barcelona. The hospital of Santa Creu, dating from 1401 and situated in the old city centre (Casc Antic) had become obsolete due the city's growth and breakthroughs in medicine.

The monumental entrance leads into the vestibule, where the columns and capitals are made of natural stone, the arches and walls of bare brickwork and the banisters, parapets and balustrades are made of artificial stone. There are four murals with polychromed tiles that tell the story of the families that donated funds to build the old Casa in carrer del Carme: the coats of arms of the Gualba, Astor and Soler and Ferran families. The latter, expressed through a motif of a six-nailed horseshoe, is repeated on the floor tiles of the building in memory of the main benefactor of the first Casa de Convalescència.

In 1930, on the occasion of the visit by King Alphonse XIII to open the Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, the Casa de Convalescència was opened.

(info taken from their web site)
Continuar leyendo +

Latitud: 41° 24' 49" N, Longitud: 2° 10' 36" E ver »

Lugar: Spain

Deja tu comentario:

[ * ] = campos obligatorios.
Tu nombre: *
El campo de correo electrónico es obligatorio, pero no aparecerá publicado en la página web.
Tu correo electrónico: *
Tu página web:
Tu comentario: *